Varför har stuckatur blivit så populärt i Stockholm?

Att ha stuckatur i Stockholm har blivit nästintill en statusmarkör. Men varför väljer fler och fler att ta tag i hemmet och reparera sin stuckatur i Stockholm?

Den syns överallt. I reklamblad, på sociala medier, i tv-program om byggnadsvård och på stora influencers konton. Stuckaturen. Att ha stuckatur i Stockholm har blivit något av en statusmarkör och många väljer att reparera stuckatur i Stockholm. Men vad är det som gjort att denna dekoration åter blivit modern?

Ordet stuckatur härstammar från ordet stuck, vilket betyder ungefär blandning av marmormjöl, gips och lim. Detta material har använts som utsmyckning av byggnader under lång tid. Arkeologer har gjort fynd som tyder på att stuck varit modernt på tjusigare byggnader i många tusen år. 

Så hamnade stuckatur på modet i Stockholm

Äldre lägenheter och hus är ofta rikt utsmyckade invändigt. Stuckatur är en vanligt förekommande del av dekorationen och ofta sitter den i taket. Takrosetter och lister pryds ofta av stuckatur vilket ger taket en inbjudande och vacker inramning. Just taket, som ofta glöms bort, hamnar i fokus om man väljer att sätta upp stuckatur. 

Att stuckatur ger hemmet en känsla av lyx och gediget hantverk är något många influencers förstått. I deras välbesökta kanaler visar de hur de reparerar stuckatur i Stockholm när de renoverar sina hem. På bild efter bild visar de upp vackra tak utsmyckade med både ny och gammal stuckatur. 

Stuckatur i Stockholm kan höja värdet på bostaden

Influencers vackra hem skapar trender och ibland syns detta även på bostadsmarknaden. Ett hem med snyggt reparerad stuckatur i Stockholm kan bli extra populärt på bostadsmarknaden och locka många spekulanter till visningen. På så vis kan priset på bostaden gå upp då många ger sig in i budgivningen.

Den som önskar stuckatur i Stockholm men bor i ett hem där takutsmyckning saknas ska inte misströsta. Stuckatur säljs i den lokala bygghandeln och önskar man någon mer exklusiv variant finns det gott om företag som specialiserat sig på att sälja just stuckatur. Med lite stuckatur kan vem som helst få till ett riktigt snyggt tak hemma.