På månen behövs ingen geoteknisk undersökning

Vad är enklast: Att åka till månen eller att bygga en tunnel? En ledtråd är att man inte behöver göra en geoteknisk undersökning för att kunna åka ut i rymden.

Det var en gång en minister som uttalade sig om en tunnel i Västsverige. Hon menade att det borde vara möjligt att bygga en stor tunnel miljösäkert, eftersom det faktiskt var möjligt att åka till månen och tillbaka. Det skulle dock visa sig att rymdfärder och tunnelbyggande inte alls var samma sak eller ens jämförbart.

En resa till månen kräver stor teknisk kompetens men det går inte att överföra den på ett geotekniskt projekt som till exempel en tågtunnel. Om markförhållandena inte lämpar sig för en tunnel kan det bli en miljökatastrof om man inte tätar på rätt sätt. Det kan till exempel läcka ut Rhoca-gil i grundvattnet.

En geoteknisk undersökning skyddar livsmiljöerna på Jorden

Det gjordes säkert en grundlig geoteknisk undersökning innan man började gräva i Hallandsåsen men uppenbarligen gick det inte som man tänkte sig. Om du själv planerar att bygga en tunnel är det därför en bra idé att ta lärdom av historien och beakta markförhållandena innan du börjar spränga.

Att bygga en tunnel kan faktiskt vara ännu svårare än att åka till månen. På månen bor det inga människor som kan bli förgiftade av akrylamid och det finns ingen livsmiljö som kan bli förstörd. Vår miljö är ju livsviktig och nödvändig att skydda även när man bygger en tunnel för tåg.