Kakel – en självklar del av inredningen

Då man förr om åren hade ett ganska klent utbud av kakel i Sverige har det under senare år skett en fullkomlig explosion. Det finns numera kakel som passar överallt, i alla färger och alla modeller som man kan tänka sig. Anledningen till detta kan ledas till att folk i Sverige – generellt – har skaffat sig ett betydligt större intresse för inredning. Borta är gillestugan inredd i furu och köket i samma material och numera söker sig istället privatpersoner mot andra, mer spännande lösningar – där alltså en detalj som kakel och klinkers visat sig vara extra populärt.

Det här nyfödda intresset för inredning har i sin tur lett till att de större byggvaruhusen utökat sina sortiment och därmed pressat priserna nedåt – något som leder till att ännu fler intressar sig. Då man kanske förr kunde köpa kakel i marmor för en väldigt dyr kostnad och att detta således blev exkluderat endast för överklassen så kan man idag hitta kakel i detta material för en betydligt billigare slant. Detsamma går att säga om exempelvis marockanskt kakel som endast gick att köpa på plats i exempelvis Marrakesh och där det sedan väntade en dyr fraktkostnad om man ville ha det till sitt hus. Numera finns denna variant av kakel och klinkers tillgängliga – i varierande priser – i nästan varenda varuhus.

Det här är naturligtvis bra – ett utökat utbud leder till fler renoveringar, finare hus och betydligt bättre priser om man ska renovera ett kök eller genomföra en badrumsrenovering i sitt hem. Återigen – denna trend gäller inte bara kakel, inredningsintresset i Sverige omfattar även möbler och andra saker som förgyller hemmet. Men det stannar inte där – det syns även på de som bor i husen i fråga.

Sverige är modemedvetet

Att intresset ökat även då det gäller kläder syns även det ganska tydligt och främst då på det stora utbud av affärer som under senare år etablerat sig i – främst – våra större städer. Det går alltså här att dra en tydligt paralell till exemplet ovan i form av kakel. Förr om åren var du kanske tvungen att åka till London, Milano eller New York för att hitta den där skräddasrsydda kostymen medan du i dagsläget bara behöver söka dig till exempelvis Stockholm för att hitta en likvärdig modell.