Bygga hus Stockholm – värdefulla tips 

Funderar du på att bygga hus i Stockholm? Det är något som du verkligen bör överväga om du har de finansiella muskler som krävs. Genom att bygga hus i Stockholm ges du en möjlighet att skapa en bostad helt utifrån dina behov, din stil och smak samt för din egen plånbok. 

Du bör vara medveten om att det också kan vara en ekonomisk fördel att bygga hus i Stockholm. De flesta tänker sig att det är dyrt – vilket det givetvis är – men få tänker på att det också kan löna sig i framtiden. Ser man till bostadspriserna i Stockholm rent historiskt så har dessa stigit rejält – och i synnerhet gäller detta för villor. 

Att bygga hus i Stockholm och sedan sälja det i framtiden – exempelvis när barnen är utflugna – kan ge dig, med råge, tillbaka den initiala investeringen. Det om det. 

Bygga hus Stockholm – tänk på detta

Väljer du att göra verklighet av dina drömmar så finns en massa saker att tänka på. I synnerhet om du inte tänkt dig ett nyckelfärdig hus utan där du bygger ett hus med lösvirke. Vi tänkte här ge några tips kring detta och som följer: 

  • Arkitekt. Att anlita en arkitekt är nästan ett måste. Många byggföretag har arkitekter anslutna – och även exempelvis konstruktörer – och det ger dig en möjlighet att kombinera både bygg och hjälp med att ta fram ritningar. Detta som ett tips. Väljer du en oberoende och fristående arkitekt så är det viktigt att du A) förklarar tydligt din budget B) på ett tydligt sätt visar hur dina drömmar ser ut – både vad gäller design och funktion – och C) väljer en arkitekt som har en portfolio som ligger nära din stil och smak. 
  • Byggfirma. Lika viktigt som att ta fram ritningar är att hitta en byggfirma som kan göra praktik av dessa. Välj en erfaren byggfirma som kan visa upp en massa referenser från tidigare projekt. Se även till att välja totalentreprenad. Visst, det kan vara frestande att välja en massa små företag sett till priset, men i ärlighetens namn så innebär detta enbart en massa besvär – och en massa onödiga kostnader. Genom totalentreprenad så lägger du över ansvaret över projektet på byggföretaget och deras uppgift blir att skapa en effektiv, trygg och säker arbetsgång. 
  • Energi och material. Försök att tänka långsiktigt i dessa frågor. Vissa energilösningar och vissa material är dyrare – men det handlar ofta om mer initiala kostnader som betalar sig efter tid. Kan du exempelvis välja bergvärme så har du plötsligt en bostad där energikostnaden kan bli 80% lägre än vid andra alternativ. Det är en ren investering – och dessutom ett bra val för miljön.