Badrumsrenovering Västerås – vad får jag göra själv?

Funderar du på att renovera i badrummet i ditt hem i Västerås, men känner en osäkerhet kring vad du får göra på egen hand och vad du måste ta professionell hjälp för? En badrumsrenovering är ett av de mest populära projekt bland privatpersoner och det är det av flera skäl.

Dels så handlar det om att ett badrum idag blir en tydlig frizon där man kan slappna av och ladda sina batterier. Dels så handlar det om att en modernt badrum också fungerar som en måttstock för övriga bostaden. En besökare utgår från badrummet och definierar till mångt och mycket det första intrycket på hur detta ser ut. Därför är det förståeligt att du har funderingar kring en badrumsrenovering i Västerås.

I frågan kring vad du får göra själv så handlar det om att utgå från din egen kompetens, händighet och kunskap. Det finns en sak som du inte får göra och det handlar om att dra el och sköta olika installationer: där måste en behörig elektriker anlitas. I övrigt så finns inga lagar kring att du måste anlita en rörmokare, en plattsättare och exempelvis en snickare. Vilket dock inte är synonymt med att du inte ska göra det.

Där finns nämligen all anledning att tänka efter både en och två gånger: en badrumsrenovering är ett komplext projekt och i och med att det handlar om en renovering som sker i ett utrymme där vatten och fukt är naturliga inslag så bör man ta det säkra före det osäkra. Att anlita en firma för en badrumsrenovering i Västerås är att välja ett tryggare alternativ. Vi förklarar varför genom att rada upp några punkter:

  • Det ger dig ett säkert jobb. Att få till ett snyggt badrum handlar om planering och kunskap. Det kan se enkelt ut att sätta kakel och klinkers, men det är något som kräver erfarenhet. Risken för svinn är stor och det finns alltid en stor risk i att det viktiga grundjobbet utförs på ett felaktigt sätt – något som ökar risken för framtida fuktskador. Ser man till exempelvis dragning av nya vattenrör och rör för avlopp så finns tyvärr stora risker i att vattenskador sker – och gemensamt idag är att många av dessa har grunden i att privatpersoner gjort jobbet på egen hand.
  • Billigare. Billigare? Ja, i många fall så tjänar man på att anlita en firma för en badrumsrenovering och detta helt med tanke på potentiella skador i framtiden och kostnaden för sådana. Du tjänar på att göra göra jobbet själv – initialt. I det långa loppet så kommer du förmodligen att förlora pengar på beslutet. Tänk även på att tid är pengar. Hur mycket tid har du att lägga på att renovera ett helt badrum?
  • Eventuella försäkringsärenden. En viktig punkt. Många tänker sig att man alltid har en livlina i form av det egna försäkringsbolaget. Det är långt ifrån sant. Man har det om jobbet är utfört på ett fackmannamässigt sätt, man har det inte om det handlar om att man renoverat ett badrum på egen hand och begått misstag. Vikten av dokumentation är stor och många försäkringsbolag har väldigt höga krav för att betala ut ersättning för exempelvis fukt- och vattenskador. Genom att ta professionell hjälp med din badrumsrenovering i Västerås så har du den livlina du behöver för att i framtiden – vid eventuella problem – få ersättning av försäkringsbolaget. Dessutom har du garantier på jobbet från företaget du anlitar.